Declarație de poziție a IFAC referitoare la raportarea corporativă: informații privind schimbările climatice și ciclul de raportare 2021

Ca răspuns la cererea tot mai mare din partea investitorilor și la atenția crescută din punctul de vedere al reglementării în ceea ce privește raportarea legată de climă, IFAC lansează un apel la acțiune către profesioniștii contabili de a-și asuma un rol activ în stabilirea modului în care sunt raportate informațiile privind schimbările climatice în ciclul de raportare 2021 și dincolo de acesta. Deși standardele de raportare financiară nu s-au schimbat, investitorii și alte părți interesate sunt de părere că schimbările climatice reprezintă o chestiune semnificativă care poate să implice consecințe financiare pentru majoritatea companiilor.

În această declarație de poziție, IFAC furnizează un rezumat al preocupărilor exprimate de investitori, organisme de reglementare și factori de decizie cu privire la informațiile referitoare la impactul asupra mediului, realizează o trecere în revistă a răspunsurilor organismelor normalizatoare de standarde și oferă recomandări cu privire la modul și măsura în care profesioniștii contabili și companiile pot trata aceste preocupări în ciclul de raportare 2021.

Rolul profesioniștilor contabili în a satisface cererile investitorilor se manifestă prin:

  • Alinierea și integrarea informațiilor și a prezentărilor legate de climă cu angajamentele, obiectivele și deciziile strategice stabilite de companie în legătură cu aspectele climatice;
  • Cuantificarea, ori de câte ori se consideră adecvat, a efectelor financiare generate de aspectele climatice;
  • Asigurarea conformității raportării legate de climă cu dispozițiile de raportare și lipsa unor omisiuni sau denaturări semnificative, bazându-se pe procesul de stabilire a pragului de semnificație specific companiei;
  • Sprijinirea inițiativelor globale de îmbunătățire a raportării privind clima și sustenabilitatea prin intermediul standardelor stabilite de un nou Consiliu pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB) care va trata efectele semnificative asupra valorii unei companii.

Această declarație vine în completarea Punctului de vedere al IFAC referitor la acțiunile climatice emis în decembrie 2019, care subliniază caracterul urgent al schimbărilor climatice și responsabilitatea pe care cele 180 de organizații membre IFAC și cei 3,5 milioane de profesioniști contabili membri ai acestora o dețin în legătură cu demersurile de atenuare a schimbărilor climatice, precum și legat de raportarea cu privire la acestea.

Textul integral al declarației poate fi consultat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul dedicat.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Businessman working on laptop with CLIMATE CHANGE inscription, cyber technology concept