Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 13 iulie 2020

Charles Michel propune noi taxe europene pentru finanțarea bugetului UE

La 10 iulie a.c., Președintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat propunerea sa pentru bugetul UE pe termen lung și planul de redresare al UE. Propunerea acestuia include o foaie de parcurs care descrie o abordare în patru etape pentru introducerea unor noi resurse proprii de finanțare a bugetului UE. Prima etapă ar fi introducerea unei taxe pe plastic începând cu 1 ianuarie 2021. A doua etapă constă în două propuneri ale Comisiei privind un impozit digital și un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, care ar trebui să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2023. A treia etapă ar fi revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (pentru care nu s-a precizat nici-un interval de timp). Iar ultima etapă ar consta în posibila introducere a unor noi resurse proprii ale UE între 2021 și 2027, inclusiv a unui impozit pe tranzacțiile financiare.

Comisia Europeană a publicat raportul privind Tendințele fiscale din Uniunea Europeană în 2020

La 7 iulie a.c., Comisia Europeană a publicat raportul„Tendințele fiscale în Uniunea Europeană”, ediția 2020. Raportul conține o analiză detaliată a nivelurilor de impozitare în UE și include date privind diferitele structurile și ratele fiscale ale statelor membre. Acesta prezintă în mare parte date din 2018 și câteva din 2019, și va fi astfel un material de referință privind performanța economică a UE înainte de criza actuală generată de COVID-19. În 2018, veniturile fiscale, măsurate ca procent din PIB, au înregistrat o creștere minoră în Uniunea Europeană de 40,2% (față de 39% în anul 2017). Distribuția veniturilor în funcție de baza fiscală a rămas stabilă comparativ cu anii anteriori, (aproximativ 52% din muncă, 28% din consum și 20% din capital).

Relația dintre SUA și Franța devine din ce în ce mai tensionată pe fondul impozitării serviciilor digitale

La 9 iulie a.c., Robert Lightizer (reprezentantul SUA pentru Comerţ) a declarat că Statele Unite pregătesc sancțiuni pentru Franța în urma disputei privind impozitarea serviciilor digitale. Acesta a remarcat faptul că sancțiunile vor fi suspendate dacă colectarea impozitului respectiv va fi suspendată în Franța până la finele anului 2020. Între timp, la 3 iulie a.c., ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a declarat că negocierile OCDE pe marginea reformei fiscale internaționale au fost îngreunate însă sunt necesare și trebuie continuate. La începutul săptămânii trecute, Paschal Donohoe, ministrul irlandez de finanțe și noul președinte al Eurogrup, a avertizat că UE ar trebui să încerce să ajungă la un acord internațional în loc să ia decizii unilaterale privind impozitarea giganților digitali.

Paschal Donohoe a fost ales preşedinte al Eurogrup

La 9 iulie a.c., cei 19 miniștrii de finanțe din zona euro l-au ales pe ministrul de finanţe irlandez, Paschal Donohoe, la președinția Eurogrup. Acesta a fost ales cu o majoritate simplă, în două tururi de vot, învingându-l pe omologul său spaniol, Nadia Calviño. Mandatul de doi ani şi jumătate al lui Paschal Donohoe va începe la data de 13 iulie.

Comisia Europeană extinde Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat

La 29 iunie a.c., Comisia Europeană a adoptat o a treia modificare prin care extinde Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de COVID-19. Această modificare extinde aria de acoperire a Cadrului temporar pentru a include și microîntreprinderile, întreprinderile mici care se aflau deja într-o situație dificilă înainte de data de 31 decembrie 2019. Această modificare nu se aplică doar în cazul în care o astfel de întreprindere se află în insolvență, a beneficiat de un ajutor de salvare pe care nu l-a rambursat sau face obiectul unui plan de restructurare conform normelor de ajutor de stat.

Parlamentul European a decis în privința membrilor subcomitetului pentru fiscalitate

La 10 iulie a.c., numele celor 30 de membrii ai subcomitetului permanent pentru fiscalitate din cadrul Parlamentului European au fost anunțate în timpul unei sesiuni plenare. Membrii numiți din partea Partidul Popular European sunt: Herbert Dorfmann (Italia), Markus Ferber (Germania), José Manuel García-Margallo y Marfil (Spania), Enikő Győri (Ungaria), Christophe Hansen (Luxemburg), Othmar Karas (Austria), Luděk Niedermayer (Republica Ceha), Lídia Pereira (Portugalia). Membrii numiți din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților sunt: Marek Belka (Polonia), Jonás Fernández (Spania), Aurore Lalucq (Franța), Pedro Marques (Portugalia), Paul Tang (Țările de Jos), Irene Tinagli (Italia). Membrii numiți din partea Partidului Renew Europe sunt: Gilles Boyer (Franța), Hlaváček Martin (Republica Cehă), Billy Kelleher (Irlanda), Dragoș Pîslaru (România). Membrii numiți din partea Partidului Identitate și Democrație sunt: Francesca Donato (Italia), Hélène Laporte (Franța), Antonio Maria Rinaldi (Italia). Partidul Verzilor/Alianței Libere Europene a numit pe următorii: Sven Giegold (Germania), Kira Marie Peter-Hansen (Danemarca), Ernest Urtasun (Spania), iar Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, pe Patryk Jaki (Polonia), Eugen Jurzyca (Slovacia), Roberts Zīle (Letonia). Membrii numiți din partea Partidului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică sunt Manon Aubry (Franța), Martin Schirdewan (Germania). Nu în cele din urmă, a fost numit și un membru neafiliat: Clara Ponsatí Obiols (Spania). Președintele și vicepreședinții acestui subcomitet se vor stabili în cadrul ședinței inaugurale programată în luna septembrie a acestuia.

Opinia Parlamentului European privind amânarea pachetului de modernizare a TVA-ului pentru comerțul electronic

La 8 și 9 iulie a.c., în cadrul sesiunii plenare, europarlamentarii au adoptat două opinii privind amânarea pachetului de modernizare a TVA-ului pentru comerțul electronic ca urmare a pandemiei de COVID-19. Opinia Parlamentului întocmită de Ondřej Kovařík (Partidul Renew Europe) privind „Modificarea Regulamentului (UE) 2017/2454 în ceea ce privește datele de aplicare, din cauza izbucnirii crizei COVID-19” a fost aprobată cu 485 de voturi în favoare, 162 împotriva și 43 de abțineri. Opinia raportorului Luděk Niedermayer (Partidul Popular European) privind „Modificarea Directivelor (UE) 2017/2455 și (UE) 2019/1995 în ceea ce privește datele de transpunere și aplicare, din cauza izbucnirii crizei de COVID-19” a fost aprobată cu 494 de voturi în favoare, 165 împotrivă și 35 de abțineri. Consiliul Uniunii Europene a aprobat deja propunerea Comisiei Europene pentru amânarea cu șase luni a pachetului respectiv. Noile norme se vor aplica începând cu 1 iulie 2021 în loc de 1 ianuarie 2021.

etaf-1-300×146